Zakopané hliněné nádoby

⇒ VYBERTE SI SVOU ZAKOPANOU HLINĚNOU NÁDOBU

 

Jedním z prvků našeho hospodaření s vodou jsou zakopané porézní hliněné nádoby, které poskytují rostlinám ve svém okolí přesně takové množství vody, jaké rostliny potřebují, a to beze ztrát. Tento způsob závlahy vznikl před tisíci lety v·Číně. My jsme s ním začali experimentovat uprostřed vlny sucha v roce 2018.

 

⇒ Starý způsob úsporného zavlažování | Naše krásná zahrada

⇒ Zavlažovací nádoby pomáhají šetřit vodou na zahradě

 

Zavlažování pomocí zakopaných hliněných nádob řeší nedostatek dešťových srážek a nabízí úsporné hospodaření s užitkovou vodou na zahradě. Tento systém je totiž 10x efektivnější než běžné povrchové zavlažovací systémy, takže nahradí i kapkovou závlahu.

 

⇒ VYBERTE SI SVOU ZAKOPANOU HLINĚNOU NÁDOBU

 

Jak to funguje

Zavlažování funguje na principu samovolného kapilárního toku vody do půdy přes stěnu zakopané nádoby. Odebíraný objem vody z nádoby závisí na spotřebě vláhy rostlinami, které jsou vysazené v jejich bezprostřední blízkosti. Tím je odstraněna ztráta vody odparem.

Untitled (1)

Kromě zakopaných hliněných nádob, které jsme si vyrobili z hliněných květináčů používáme hliněné nádoby Olla, které si u nás můžete nejen prohlédnout, ale i zakoupit.

⇒ Návod na použití - Zahradní Olla

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Obsluha

  1. Instalace zakopaných hliněných nádob je jednoduchá, ale umíme vám s ní pomoct.

  2. Voda se do jednotlivých zakopaných nádob dolévá ručně. Pokud nejste fandou pobíhání po zahradě s konví v ruce, oceníte možnost zakopaných kapslích propojených rozvodnou hadicí napojenou na zásobní sud s dešťovkou.

    Obrázek1

  3. Po ukončení sezóny je nutné nádoby důkladně očistit pro zachování pórovitosti jejich stěn pro následující sezónu.

  4. Pro zachování správné funkce nádob je důležité i jejich správné uskladnění. Při nesprávném postupu hrozí jejich popraskání. 

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Co na to vědci

⇒ University of Jos Institutional Repository: Effect of Radial Spacing on the Growth and Yield of Maize under Olla Irrigation

⇒ Biosorptionally treated dye wastewater employed in "Olla-pot coupled microbial fuel cell" for tomato (Solanum lycopersicum L.) irrigation and bio-electricity production