Provoz skleníku

Sadbu si můžete koupit v zahradnictví, které ale bude v jiné části města nebo dokonce republiky a bude tedy mít jiné klimatické podmínky. Proto si sadbu připravujeme sami a provoz skleníku řídíme fenologickým kalendářem. Díky tomu máme sadbu ve správný čas na správném místě.

 

Náš skleník má v souladu s výzvou #PřipravBrno zelenou střechu. V létě se tolik nepřehřívá a v zimě příliš nepromrzá, takže ho lze celoročně využít.

 

⇒Zahradničte podle přírody a vytvořte si vlastní fenologický kalendář

 

Provoz skleníku i zahrady se snažíme řídit nejen v souladu se střídáním ročních období, ale také v souladu s Měsícem.

 

⇒Výsev zeleniny v roce 2022 podle lunárního kalendáře. Zajistí 100% úspěch a bohatou sklizeň

 

Pro objednání sadby přejděte na formulář.

 

Leden – únor

Teplota ve skleníku v zimě splňuje podmínku v rozmezí 15 – 20 °C, kterou vyžaduje větší část setby v tomto období.

Na začátku roku u nás klíčí pór, celer řapíkatý i bulvový, hledík, lobelka, šalvěj zářivá nebo statice.

Rostliny, které vyžadují teplotu klíčení v rozmezí 20 – 25 °C (papriky, rajčata, jahodník, čekankový salát) klíčíme v chatě u okna směrovaného na jihovýchod. Po vzejití jsou rostliny přemístěny do skleníku.

 

Březen – duben

Teplota prostoru vhodná ke klíčení se v jarním období přizpůsobuje venkovnímu prostředí a intenzitě slunečního záření. Ve skleníku v této době klíčíme:

  • Všechny druhy zeleniny, které vyžadují předpěstování v prostředí se zajištěnou regulovanou teplotou, tj. není vhodný výsev do pařeniště nebo takové, které chceme rychlit.
  • Všechny druhy zeleniny a květin, které vyžadují přepichování, tj. rozesazení do sponu asi třikrát dva centimetry z důvodu jejich zesílení. Některé druhy vyžadují přepichování 2x.

 

Květen

Pěstební teplota před výsadbou je přizpůsobena venkovnímu prostředí, tzn. dochází k postupnému otužování rostlin a k přípravě pro výsadbu.

 

Červen

Ve skleníku zůstávají okurky, rajčata, indická okurka a experimentální rostliny.

 

Červenec – srpen

V období druhého výsevu rostlin pro podzimní výsadbu se prostor skleníku nevyhřívá, naopak je nutné prostor zastínit proti přímému slunečnímu svitu o což se stará naše zelená střecha, která prostor zároveň chladí. Nejsme tak nuceni využívat klimatizaci.

Volba vhodných druhů zeleniny se volí podle průběhu počasí v aktuálním kalendářním roce.

 

Září – říjen

V cyklu opakovaného setí musí být prostor skleníku vyklizen a ošetřen proti šíření plísní a drobných škůdců, tj. například vykuřováním. Pro údržbu prostoru je vymezen podzim po vysazení podzimní výsadby.

 

Listopad – prosinec

V této době jsou ve skleníku zimující rostliny, které vyžadují teplotu kolem 15°C. Pokud máte na zahradě např. oleandr nebo olivu, která by zmrzla, můžete ji dát na zimní prázdniny k nám.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI