Semínkovna

Všichni víme jak funguje knihovna. Můžete si přijít půjčit knížku, takže si ji nemusíte kupovat. Podobně funguje semínkovna. Je to vlastně taková knihovna se semínky, která si zdarma "vypůjčíte". Tedy, nemusíte je kupovat.

 

⇒ CHCI SEMÍNKA

⇒ CHCI VĚDĚT CO MÁTE

 

knihovna semínek

Na rozdíl od knihy z knihovny si ta stejná semínka už nikdo další nepůjčí a také se neočekává, že si je doma jen prohlédnete a zase je vrátíte. Bude ale fajn, když do semínkovny naoplátnu nějaká semínka zdarma vložíte. Je celkem jedno jestli to budou semínka od té samé rostliny nebo od jiné. Klidně si můžete půjčit šalvěj a vrátit mrkev.

 

Kde se semínkovna vzala

Iniciativa Semínkovna vznikla v ČR v roce 2015 na podporu svobodného sdílení osiva, domácího semenaření a přírodního zahradničení. V České republice ji založila Klára Hrdá, která se inspirovala francouzskými Les Grainotheques a americkými Seed Libraries. Více se dočtete na webu semínkovny.

 

Co v naší semínkovně najdete

Naše zahrada je plná bylinek, divokých květin, ale máme i ty "kulturní". Tím je daný základ naší semínkovny, ve které najdete i květiny pro včely, čmeláky a motýli.

Se semenařením zeleniny teprve začínáme. Co máme k dispozici a kolik balíčků nebo sazenic máme se dozvíte v přehledové tabulce.

 

⇒ CHCI VĚDĚT CO MÁTE

 

Jak si semínka "půjčit"

Zarezervujte si o jaká semínka máte zájem v jednoduchém formuláři. Protože je naše semínkovna samoobslužná, pomůžete tak pro ostatní udržet přehled toho co v semínkovně najdou.

 

⇒ CHCI SEMÍNKA

 

Jak semínka "vrátit"

Přineste nám vaše semínka ideálně už v pytlíčcích a s popisem. E-mailem nám napište co jste do semínkovny vložili. Zapíšeme semínka do tabulky pro zachování přehledu. Pokud to není ve vašich silách, semínka prostě přineste a my vám se vším pomůžeme.