Biotopové stromy

Všichni víme, že počet živočišných druhů kolem nás ubývá. Nikdo nechce čelit důsledkům a proto se ze všech sil snažíme zachránit biodiverzitu, tedy druhovou rozmanitost.

✅ Zapojili jsme se do výzvy#PřipravBrno. 

✅ Na zahradě máme hned několik biotopů, které aktivně dotváříme pro živočichy typické pro naši oblast.

✅ Ačkoliv zahradu využíváme pro produkci potravin, snažíme se neničit přirozeně vzniklé biotopy a máme např. biotopový strom.

 

Co je biotopový strom

Biotopový strom je takový, který je starý, pro běžného zahradníka (nebo i lesníka) ne příliš zajímavý a lukrativní strom. Část je mrtvá, část takzv. napadená nejrůznějšími lišejníky, houbami, hmyzem... Takový strom je pro člověka neužitečný. Z pohledu přírody je to ale pravý poklad.

 

Biotopové stromy se stávají domovem dřevo-rozkladného hmyzu či hub. Jsou potravou, i místem k úkrytu či příležitostí k rozmnožování často ohrožených nebo chráněných živočichů. Tekoucí míza, odpadávající kůra, otvory po zlomených větvích naplněné vodou, mrtvé dřevo v koruně či dutinky ve kmeni apod. Vše je využíváno až do doby úplného rozpadu stromu. Takové prvky na stromě se nazývají stromová mikrostanoviště, kterých je dle uznávané vědecké metodiky velká řada.

 

S biotopovým stromem a mikrostanovišti se můžete seznámit na stránkách projektu Lesodivezita.

 

Biotopový strom na naší zahradě

Na zahradě máme starou švestku, která má hned několik mikrostanovišť. 

  • Dutiny od datlovitých
  • Chodbičky od hmyzu
  • Otvory
  • Mrtvé dřevo v koruně
  • Lišejník

 

Protože je na místě, kde nikoho neohrožuje, necháváme ji hmyzu, ptákům i lišejníkům k užívání bez našeho zásahu. Tedy vlastně jeden zásah by tu byl. Přidali jsme na něj budku a těšili se z malých sýkorek.

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI