Ptačí zahrada

Když jsem byla malá, bylo všude plno vrabců. Dneska jsme oslavili, když přiletěl jeden vrabec na krmítko. Jak počty u jednotlivých druhů klesají nebo stoupají sleduje český svaz ornitologů. Jedním ze způsobů monitoringu výskytu ptáků u nás je Ptačí hodinka. Do sčítání ptáků nejen na krmítku se zapojujeme i my. Podobnou aktivitou je soutěž Živá zahrada. 

 

Abychom podpořili naše ptáky, udělali  jsme z naší zahrady ptačí zahradu. Přidejte se, není to nic těžkého.

 

Místo k hnízdění

Základem úspěchu je, aby měli ptáci kde hnízdit. Proto máme podél celé zahrady živý plot. Část je divokým koutem, část jsme nově vysadili. Volili jsme při tom keře, které přinesou užitek nám i ptákům.

Z doporučených ptačích keřů na zahradě máme bez, dřišťál, cesmínu, hloh, růži šípkovou, pámelník, muchovník, rakytník, skalník, břečťan a zimolez.

Na zahradě máme staré, vysoké stromy i malé, nově vysazené. Pokud je to možné, necháváme i staré stromy na místě, jako náš biotopový strom. Protože hnízdních dutin není nikdy dost, máme po zahradě také rozmístěné budky a pobudky.

 

⇒ V září čistíme budky, pokud v nich nikdo dva roky nehnízdil, hledáme nové místo nebo rozmísťujeme nové.

 

Mít co jíst

Naši opeření přátelé musejí mít nejen kde hnízdit, ale také co jíst. Obživu jim zajišťují stromy a keře, ale i bodláky, kvetoucí trávy a nebo květiny, jako jsou třapatky, ostálky, slunečnice. Semínka necháváme dozrát nejen do semínkovny, ale i pro ptáky.

Hmyzožraví ptáci nám pomáhají se sběrem otravných housenek na stromech a na zeleninových záhonech. Ocení ale také všechno co na zahradě podporuje život hmyzu, jako jsou hmyzí hotely, hromady dřeva, květinové záhony lákající hmyz, listí, jezírko nebo divoký kout. Aby se nám ptáci neotrávili, nepoužíváme chemii.

V zimě ptáky přikrmujeme na několika typech krmítek. Snažíme se zajišťovat pestrou stravu pro co největší počet druhů. Proto máme jak malá krmítka pro drobotinu, tak krmítko kam se vejde i sojka nebo veverka. Při dokrmování ptáků respektujeme rady českého svazu ornitologů jak správně přikrmovat

 

⇒ V listopadu rozvěšujeme krmítka a plníme je semínky, slunečnicí i oříšky.

⇒ V březnu krmítka dezinfikujeme a sklízíme.

 

 

Mít co pít

Bez vody není život a tak máme na zahradě nejen jezírko, ale i několik pítek.  Ty doplňujeme dle našich možností.

 

⇒ V květnu instalujeme pítka.

⇒ V listopadu pítka dezinfikujeme a sklízíme (většina z nich by nepřežila mráz).

 

Být v bezpečí

Naše vysoké stromy, ale i poměrně hustý živý plot nabízí možnost úkrytu, stejně jako hromada dřeva. 

Sudy na vodu máme přikryté poklopy a v jezírku máme plovoucí ostrůvky, které slouží jako záchranné kruhy pro všechny kdo omylem spadnou do vody a neumí plavat.

Na zahradě máme hodně prosklených ploch. Abychom pod okny nesbírali mrtvolky ptáků (výjimečně se to i tak stane), máme na oknech záclony nebo samolepky.

 

Podívejte se, kdo k nám létá na sváču