Co je zahrada 5 elementů

Nejsme ekologičtí aktivisté a nezačali jsme na zelené louce. Koupili jsme zahradu v zahrádkářské osadě Zaječí hora, která byla vybudována v 50. letech 20. století na kraji města Brna. V oblasti jsou hned 4 spolky českých zahrádkářů. Jsme členové jednoho z nich – ZO Zaječí hora 1. Chceme relaxovat a mít celoročně suroviny ze zahrady přímo do kuchyně.

 

♥ Pro všechny z blízkého okolí bez vlastní zahrady jsme oázou klidu, kam můžete přijít.

 

Zahrada byla původně klasicky obhospodařovaná a postupně se objevovaly problémy s vodou i s živinami v půdě. Aby po nás nezůstala pro další generace poušť nebo chemicky zpustošená krajina, snažíme se hospodařit ve spolupráci s přírodou. Jsme přírodní zahradou. Využíváme prostorové uspořádání zahrady, vzájemné působení rostlin a živočichů, ale i jednoduché fyzikální principy, které nám pomáhají zejména při sušení bylin nebo při hospodaření s vodou

 

♥ Využíváme mimo jiné zakopané hliněné nádoby, které si u nás můžete prohlédnout i zakoupit. Využijete je na zahradě, terase i na balkóně.

 

Naším cílem je potravinová i bylinková soběstačnost. Nemyslíme při tom jen na sebe. Nabízíme životní prostor rostlinám i živočichům v nejrůznějších biotopech, od mokrého až po extrémně suchý. Kromě přírodního ubytování nabízíme i luxusní příbytky a bufetová okénka pro zvířecí pomocníky (občas nedobrovolně).

 

Přijďte si prohlédnout jak fungují v praxi produkty Zelené domácnosti a své favority si můžete hned zakoupit pro svoji zahradu i pro balkón.

 

Proč 5 elementů

Pět elementů je koncept používaný v různých kulturách a filozofiích. Zahrnuje pět základních prvků, které jsou považovány za základní stavební kameny všeho existujícího. V závislosti na kontextu se může pět elementů lišit, ale nejčastěji se jedná o prvky země, vody, ohně, vzduchu a éteru. 

 

V zahradě 5 elementů se tento koncept odráží od navrhování jednotlivých částí až po úpravy zahradních prostor. Pět elementů používáme k vytvoření rovnováhy a harmonie

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK SE NÁM TO DAŘÍ

 

 

pět elementů v naší zahradě

Země

Země je základním prvkem celé zahrady. Kromě hlíny je v naší zahradě tento element zastoupen prostřednictvím kamenů, štěrku a písku. Z nich jsou tvořeny většinou funkční prvky, které mají i dekorativní charakter a vytvářejí životní prostor pro nejrůznější živočichy. 

 

Element země převažuje v zemědělské části zahrady kde nejvíce pracujeme s půdou a v sadu, kde jsou vytvořené kamenné zídky kolem stromů. Zastoupen je ale i na zelené střeše v podobě skalniček.

 

Voda

Element vody je nejvíce zastoupen v nivním údolí naší zahrady. 

 

Voda je život a proto se u nás objevuje prostřednictvím vodních ploch, jako jsou pítka, jezírka nebo zahradní vodopád, který zahradě dodává živost a přidává zvuk. Vodní element na naší zahradě hlídá vodní drak.

 

Voda je v posledních letech čím dál vzácnější a proto s ní hospodaříme šetrně. Práce s vodou, zejména se šetrným způsobem zavlažování přes zakopané hliněné nádoby, je naší chloubou a rádi vám ji ukážeme.

 

Oheň

Oheň vytváří atmosféru tepla a pohody. V naší zahradě je zastoupen použitím lamp a venkovního ohniště. Element ohně je ale zastoupen i sluncem, kterého je na jihovýchodním svahu dost a které využíváme i v solární sprše nebo solární sušičce na bylinky.

 

vzduch

Element vzduchu se v zahradě projevuje prostřednictvím použití rostlin, které produkují kyslík a vytvářejí příjemné prostředí pro dýchání. V naší zahradě ho najdeme ale i v křovinaté mezi, kterou milují ptáci. Pro ty máme také nejrůznější krmítka, pítka i budky a tak vzduch na naší zahradě není trochu prázdným místem.  

 

Hromada dřeva je oblíbeným stanovištěm spousty hmyzu včetně roháče a drvodělky, jejíž let nemůžete na zahradě přeslechnout a za dřevěným obkladem chaty bydlí netopýr, pán nočního vzdušného prostoru. Na trvalkových a bylinkových záhonech poletují včely, několik druhů čmeláků a hlavně mnoho druhů motýlů.

 

Element vzduchu je podpořen také drobnými dekoracemi jako je vzdušná spirála nebo zvonkohra.

 

Éter

Éter se v zahradě projevuje prostřednictvím různých vůní a pachů, které vytvářejí příjemné a uklidňující prostředí. Stačí se projít po cestičce z mateřídoušky nebo po terasách s bylinkovými záhony. Levanduli, šalvěj, dobromysl i yzop navíc v době květu milují včely, motýly a čmeláci. Bylinky sušíme a zpracováváme v hájovém koutku, kde se k bylinkám navíc přidává vůně jehličí.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI