Hospodaření s vodou

Bez vody není život!

Asi jste si v posledních letech všimli extrémního sucha a vln veder po celé Evropě, což je jeden z projevů současné klimatické krize. Mezi lety 2015 až 2020 zachvátila českou republiku vlna sucha, která je považovaná za nejvýznamnější v historii ČR (dosud nejdelší vlna sucha trvala 3 roky). Dopady můžeme zmírnit třeba tím, že budeme zadržovat vodu v krajině, která pomůže jak lokálnímu ochlazení, tak zemědělství a přírodě. Cest jak to udělat poměrně jednoduše a nepříliš nákladně existuje celá řada. My používáme…

 

Práce s terénem

Zaječí hora je, jak už název napovídá, kopec, ze kterého voda teče dolů. Abychom zabránili rychlému stékání vody ze zahrady, zpomalili jsme její cestu terasami. Ty jsou oblíbeným biotopem zejména pro hmyz. Bylinkové lemy teras jsou vždy plné motýlů, včel samotářek (na naší zahradě máme např. drvodělku), včel i čmeláků, které na zahradě i chováme.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Remízky, stromy, keře

Dalším způsobem jak zadržovat vodu jsou remízky, stromy a keře, pokud možno původní, tedy vhodné do daných klimatických podmínek. To vše u nás na zahradě najdete. Kromě dobrého hospodaření s vodou tak vytváříme biotopy pro nejrůznější živočichy.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Zelená střecha

Zelená střecha našeho skleníku vytváří jednak suchý biotop, zároveň neubírá zelenou plochu zahrady a voda, kterou nespotřebuje steče do retenční nádrže.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Uzavřený koloběh vody

Zahrada má vlastní zdroj vody (vodní vrt) s pitnou vodou a vlastní čističku odpadních vod s retenční nádrží. Veškerá voda tak zůstává na zahradě a je využitá nejen pro nás, ale i pro místní rostliny a živočichy.

 

Z každé střechy jímáme dešťovou vodu do retenčních nádrží, odkud vodu využíváme do závlahového systému i jako užitkovou vodu pro nás. Pokud je vody víc, než se vejde do retenčních nádrží, je přes vsaky rozvedena po zahradě.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Zahradní jezírko – je v plánu

Zahradní jezírko zvlhčuje vzduch, nabízí vodní plochu pro vážky i vodoměrky a dotváří vlhký biotop pro žáby, které u nás můžete často potkat.

Na zahradě jsou rozmístěná i malá pítka pro ptáky a drobný hmyz.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Závlahový systém, který šetří vodu

Trubky, vaky a terásky pro Stromy a keře

Stromy ani keře nezaléváme “klasicky”, protože to nemá smysl a je to plýtvání vody. Nově vysazené stromy a keře dostanou kromě opory i zavlažovací trubku, do které je zaléváme a která zajistí přísun vody přímo ke kořenům. Stromy ve svahu mají svůj malý val pro zachytávání vody. Pro období sucha máme pro velké stromy zavlažovací vak.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

  

zakopané hliněné nádoby pro Jednoleté rostliny

Pokud nemáte zahradu, využijete tento úchvatný systém i pro balkón a vytvoříte z něj oázu zeleně.

 

Pro zeleninu, která má větší kořenový systém (rajčata, okurky, cukety, dýně, kukuřice, zelí, kapusta…) využíváme zakopané hliněné nádoby, díky kterému máme 10x menší spotřebu vody oproti klasickému zalévání a navíc nemusíme zalévat. Doplňujeme vodu jen do hliněných květináčů nebo do retenční nádrže pro závlahový systém.

  

⇒ Zavlažovací nádoby pomáhají šetřit vodou na zahradě

 

Kromě zakopaných hliněných nádob, které jsme si vyrobili z hliněných květináčů používáme hliněné nádoby Olla, které si u nás můžete nejen prohlédnout, ale i zakoupit.

 

⇒ Návod na použití - Zahradní Olla

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI

 

Trvalky pro naší lokalitu

Rostliny v zahradě vybíráme podle jednotlivých biotopů tak, abychom je nemuseli zalévat a záhony mulčujeme posekanou trávou, vypletým plevelem a půdokryvnými rostlinami. Zaléváme pouze čerstvě vysazené rostliny a pokud je to možné, vysazujeme i je na první rok k zakopaným hliněným nádobám.

 

⇒ PŘIJĎTE SE PODÍVAT JAK TO FUNGUJE V PRAXI