Jak začít semenařit

Semenaření nemusí být věda a je mnoho důvodů proč s ním začít. Pokud začínáte, vyhněte se dýním nebo kukuřici (rády se kříží) a zvolte tyto „tutovky“: rajčata, hrášek, fazole nebo salát. Pokud na začátek nechcete být sami, staňte se s námi Patronem semínek.

⇒ CHCI BÝT PATRONEM SEMÍNEK

 

1. Vyberte správnou rostlinu (Matku)

Vždy semenařte jen z nehybridních odrůd (na původním sáčku nesmí být označení F1). Během sezóny pozorujte své záhony. Které rostlině se dařilo nejlépe? Která nebyla nemocná a měla nejchutnější plody? To je vaše matka. Chceme uchovat její vítěznou genetiku.

 

2. Nechte plody přezrát

Pro semínka platí jiná pravidla než pro jídlo. Plody musí dosáhnout tzv. botanické zralosti.

  • Hrášek a fazole: Nechte lusky na rostlině zcela zhnědnout a uschnout, až v nich semena chrastí.

  • Rajčata: Nechte je na keříku co nejdéle, až jsou úplně měkká, klidně až začínají praskat.

  • Salát: Nechte ho vykvést a vytvořit „chmýří“ podobné pampelišce.

 

3. Usušte a popište

  • Mokrá semínka (rajčata): Vymačkejte je i se šťávou do skleničky, nechte 2–3 dny kvasit (tím se zbaví slizu a nemocí), propláchněte v sítku a usušte na pečicím papíře.

  • Suchá semínka (luskoviny): Jen vyloupejte a nechte doschnout na vzduchu. Pro eliminaci zrnokazných brouků je nechte přejít mrazem.

  • Skladování: Semínka musí být tak suchá, že při pokusu o ohnutí prasknou. Uložte je do papírových sáčků nebo skleniček do tmy a chladu. Nezapomeňte napsat ODRŮDU a ROK sklizně!

Semínka během skladování podléhají oxidaci a během dvou let výrazně klesá jejich klíčivost. Proto pro jejich skladování snižte vlhkost (na 15 - 30 %), přístup kyslíku a nechte je ve stálé teplotě.

 

Tip pro přírodní zahradníky

Pokud přišlo velké sucho nebo nemoc a jedna rostlina to zvládla lépe než ostatní bez vaší pomoci – semenařte právě z ní, i když má třeba menší plody. Právě si tvoříte odrůdu dokonale odolnou pro vaši zahradu.